עם כל הכבוד לפול מילגרום ורוברט וילסון, הזוכים בפרס לשנת 2020, המודל שפיתחו הוא בגדר ניסיון לתקן חישורי גלגל כרכרה בעת שכלי רכב אוטונומיים כבר כמעט כאן. הנה כמה בחירות רלוונטיות יותר
איתמר ויצמן
פרס נובל לכלכלה לשנת 2020 הוענק בחודש שעבר השבוע לצמד החוקרים ד"ר סטיוארט בל ופרופסור פטר פיליפס. השניים פיתחו מודל לתנועת כרכרות בדרכים החדשות שנסללות באירופה, ואם ייושם – הוא יוכל למקסם את כמות האנשים והסחורות המשונעות בכל רגע נתון. ההשלכות הכלכליות של המודל עשויות לשנות את תחזית הצמיחה של היבשת כולה ולהביא לחיסכון בזמן ובמשאבים רבים.
רבים מדי עדיין חיים בהכחשה, ממתינים לפתרון דאוס אקס מכינה, או למודל חדש ומתוחכם שיבהיר כיצד ניתן לשמר צמיחה אינסופית בעולם מוגבל. כיצד ניתן להמשיך ולצרוך את העולם ועדיין להשאיר מספיק אוויר, אדמה ומים לכולם. כיצד ניתן לגשר על פערים גדלים והולכים באי-השוויון, בין פרטים ובין מדינות. אפשר להמשיך לחכות, או לחילופין, אפשר לכוון את השעון המעורר לעוד כמה דקות. ועדת פרס נובל הייתה יכולה לנצל את מעמדה כדי להעניק ביטוי למודלים ולרעיונות כלכליים חדשים, פוסט-קפיטליסטים, שאינם מנסים לפתור בעיות שבעוד שנים אחדות ככל הנראה יהיו לא רלוונטיות. מכיוון שלא עשתה זאת, לא נותר אלא להציע חמישה מועמדים אלטרנטיביים:
2. גרייס בלייקלי – כלכלנית בריטית שפרסמה ב-2019 את רב-המכר Stolen: How to Save the World from Financialisation. בספר היא מתארת כיצד המשבר של 2008 הוביל להתעשרות מבהילה שהיטיבה עם ה-1% העליון. הספר הוא למעשה מדריך נגיש ואינפורמטיבי לחשיבה מתקדמת על המשבר הפיננסי, המציע לא רק ניתוח נוקב וביקורתי של שגיאות הממסד הפיננסי אלא גם נימוקים משכנעים למדיניות חברתית ודמוקרטית אלטרנטיבית שיכולה להוביל לשגשוג.
בשנה האחרונה מקדמת בלייקלי בבריטניה את הגרסה המקומית למדיניות ה"גרין ניו דיל" האמריקאית, המציעה להשקיע מיליארדי ליש"ט בתחבורה ירוקה, מעבר לאנרגיה מתחדשת, הגדלת ההשקעה הלאומית במחקר ופיתוח ופתרונות חדשניים ומעודכנים לדיור בר השגה. באחרונה הוציאה ספר נוסף, How the Pandemic Will Change Capitalism, ובו היא חושפת את היקף המשבר הכלכלי של מגפת הקורונה, הנראה כעת כגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. היא מביעה בספר את חששה כי משבר הקורונה יוביל להתחזקות תאגידים ומונופולים גלובליים שזוכים למענקים מופקרים מכספי ציבור, ומציגה את עקרונות הגרין ניו דיל וכיצד הוא יכול להתמודד עם האתגרים הרבים שמציב משבר האקלים.
3. דיוויד גרייבר – פרופסור אמריקאי לאנתרופולוגיה שמת לפני כחודשיים. מעטים יגדירו אותו ככלכלן, אך הוא השיא תרומה אדירה למאבק הדמוקרטי בקפיטליזם, למחאת Occupy Wall Street שהביאה לעולם את מושג 99% ולהכרת המושג ״עבודות בולשיט״ ולמחקר סביבו.