"אם תקשיבו מבעד לרעשי המלחמה, המגיפה והמשבר האקולוגי, תשמעו רחש חדש. מי שמאזין כבר יודע: בימים אלו מתרחשת לה מהפכת אקלים" – ד"ר אבנר גרוס בטור מיוחד
מלחמה מתחוללת על אדמת אירופה, וכמעט שלא שמנו לב לאירועים לא פחות דרמטיים בעולם: באמצע מארס האחרון, בסוף שבוע אחד בודד, טיפסו הטמפרטורות בו בזמן בקוטב הצפוני והדרומי בכ–30 ו–40 מעלות צלזיוס מעל הממוצע, בהתאמה.
במקביל, במזרח אנטארקטיקה גרם החום הקיצוני להמסה של מדף קרח בן אלפי שנים, בגודלה של לוס אנג'לס. באמצע אפריל החל לאפות את הודו ופקיסטאן גל חום ממושך בקנה מידה היסטורי, הטמפרטורות טיפסו עד ל–50 מעלות צלזיוס באזורים מסוימים, וגרמו פגיעה קשה ביבול החקלאי. כתוצאה מכך הודיעה ממשלת הודו שתפסיק לייצא חיטה עד להודעה חדשה, והזניקה את מחירי החיטה העולמיים לגבהים חדשים.

האירועים בקטבים ובתת היבשת ההודית מצטרפים לשורת אירועי אקלים חריגים שהכו בעולם בשנה האחרונה והיו נשמעים דמיוניים רק לפני שנים ספורות, כמו גל חום של 50 מעלות בקנדה שהחריב עיירות בשריפות והביא למותם של בני אדם, וגשמים עזים שגרמו לשטפונות שגבו את חייהם של מאות בגרמניה, בדרום אפריקה ובסין.
לדעת מומחים, הפלישה הדרמטית לאוקראינה מסמלת את סיומו של עידן השלום הגלובלי. אולם אירועי האקלים הקיצוניים של השנה האחרונה מסמלים רגע דרמטי הרבה יותר, כנראה הדרמטי בתולדות האנושות: סיומו הכפוי של עידן ההולוקן, עידן הזהב האקלימי שעל כתפיו צמחה האנושות באלפי השנים האחרונות; סיומו של עידן שהחל כאשר הטמפרטורה הגלובלית והרכב האטמוספירה התייצבו על ערכים אופטימליים שאפשרו את המהפכה החקלאית והיוו את התשתית לשגשוג האנושי חסר התקדים שהגיע לשיאו בעשורים האחרונים.
ברוכים הבאים לעידן האקלים
ימים אלו הם ימי המעבר לעידן חדש. עידן האקלים. ימים שבהם מתעצבים מחדש היערות, הקרקעות, הקרחונים והימים בחיפושם אחר שיווי משקל אקלימי חדש שאף אדם לא חי בו מעולם. תקופת המעבר תאופיין בהתגברות העוצמה, המֶשֶׁךְ והתדירות של אירועי אקלים קיצוניים, שיכו בכל מקום בעולם וישפיעו על החיים של כולנו.
כחלק מכך, ועוד במהלך העשורים הקרובים, התדירות של גלי חום שוברי שיאים היסטוריים צפויה לעלות פי 2 עד פי 7, ועלולה להתעצם עד לפי 20 בתוך כ–50 שנה, כאשר בישראל גלי חום ממושכים של טמפרטורה של מעל 40 מעלות עלולים להיות דבר שבשגרה. התדירות של גשמי זעף ובצורות חקלאיות צפויה לעלות פי 1.5 עד פי 4, התפשטות מדבר סהרה צפונה צפויה להביא לירידה של 25% בכמות הגשם הממוצעת באזורנו לקראת סוף המאה. החום, הסופות, הבצורות והשריפות יפגעו בתפוקה החקלאית וידלדלו את מקורות המים, תוך פגיעה בביטחון התזונתי.
וזה עוד לא הכל. האקלים המשתנה גם יגביר את הקפיצה של נגיפים חדשים מבעלי חיים לבני אדם, ויניע מגפות, יאיץ קריסת יערות ויביא מינים רבים לסף הכחדה. עליית פני הים והחום הגובר תקשה על חייהם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם, ועלולה להוביל לנדידת עמים נרחבת שתזעזע את היציבות הכלכלית, החברתית והגיאו־פוליטית שהורגלנו בה.
גלי חום
גלי חום ממושכים של מעל 40 מעלות יהפכו לדבר שבשגרה
גשמי זעף
התדירות של גשמי זעף צפויה לעלות עד פי 4
בצורות
התדירות של בצורות קיצוניות גם כן צפויה לעלות עד פי 4
ירידה בכמות הגשם
התפשטות מדבר הסהרה צפויה להביא לירידה של 25 אחוז בכמות הגשם הממוצעת בישראל
מים ומזון
כל אלו יפגעו בתפוקה החקלאית ובמקורות המים, ויסכנו את הביטחון התזונתי של רבים
משבר עולמי
אם נאפשר זאת, משבר האקלים יזעזע את היציבות הכלכלית, החברתית והפוליטית בעולם כולו
מהפכת האקלים השקטה
אולם, אם תטו אוזן מעבר למלחמה המשתוללת, למגפות ולהידרדרות האקלימית, תוכלו לשמוע רחש חדש. מי שמאזין לו כבר יודע: בימים אלו מתרחשת מהפכת אקלים. בתוך עשור ירדו מחירי האנרגיה שמופקת מרוח ושמש ב–55 ו–85 אחוז, בהתאמה, מה שהופך אותן למקורות האנרגיה הזולים ביותר שיש לנו, אף יותר מהנפט, הגז והפחם. בתוך עשור עלה פי 20 היקף המימון שניתן לפיתוחן של טכנולוגיות אקלים חדשות, כמו אגירת אנרגיה ושאיבת פחמן מהאטמוספירה.
אך זו רק ההתחלה. מהפכת האקלים תואץ ברגע שנפסיק לשלם מכיסנו כשישה טריליון דולר בכל שנה לסבסוד ישיר ועקיף של דלקי מאובנים (לפי קרן המטבע העולמית), שהם כטריליון דולר יותר מהעלות של החלפתם באנרגיה מתחדשת (לפי סוכנות האנרגיה העולמית). מהפכת האקלים תושלם ברגע שכולנו נדרוש ממקבלי ההחלטות להתחיל להתייחס למשבר האקלים כמו מה שהוא עלול להיות: סוף עידן השגשוג האנושי.


ד"ר אבנר גרוס
ד"ר אבנר גרוס הוא חבר סגל בבית הספר לקיימות ושינויי אקלים באוניברסיטת בן־גוריון, חוקר ומרצה על שינויי אקלים, והעורך המדעי של "על פני האדמה".