התחממות, פליטת גזי חממה, זיהום, פסולת, הצפות, כל אלה הן תוצר ישיר של תכנון עירוני המנותק מהטבע. אלון אלירן ותמי צרי מציעים מתווה לחקלאות עירונית כמקור פרנסה ולמען כדור הארץ
ד״ר אלון אלירן ותמי צרי
ביקורת רווחת על העיר המודרנית גורסת שהערים מתוכננות למכוניות ולא לאנשים, וקוראת לצמצום תנועת רכב ממונע, הפיכת רחובות סואנים למדרחובים ועידוד הליכה ורכיבה על אופניים. ביקורת זו, הגם שהיא נכונה, מתמודדת רק עם פלח צר מתוך מכלול האתגרים שערים מתמודדות איתם בעת המודרנית ועל רקע משבר האקלים. התחממות, פליטות גזי חממה, זיהום אוויר, פסולת, הצפות, כל אלה הן תוצר ישיר של תכנון עירוני המנותק מהטבע. חזון עיר-יער (Forest City) מציע פתרון הוליסטי רדיקלי.
חזון עיר-יער מגלם תפישה חדשה של העיר כסביבת מחיה שהטבע משולב בה כחלק בלתי נפרד ליצירת מכלול חדש. במקום מרחבים אינסופיים של בטון ואספלט, הערים מתכסות בירוק של צמחייה עשירה ורבת תועלות. עיר-יער היא מרחב בטוח, משובב נפש ופורה, שמתקיימת בו הרמוניה. העיר יצרנית, ותושביה מוצאים מחדש את מקומם במערכת הטבעית, מחוברים שוב לתפקידם כשומרים-מגינים המטפחים את החיים על כל גוניהם. הם עוסקים במגוון עיסוקים מועילים לכלל. העיר היא יישוב צפוף ואינטנסיבי, רוחש חיים, שמגיב בגמישות לאקלים המשתנה, שבו מעגל הלידה והמוות נסגר בשלמות והבריאות המערכתית מתעצמת משנה לשנה. כמו יער, עיר-יער היא רשת חיה של תמיכה הדדית. שיקולי בנייה, תשתיות וצרכים מתקיימים בה בדיאלוג עם כל יסודות הטבע, במעגליות ובהתחדשות.
דיווח של BBC מ-2017 על הפרויקט הסיני להקמת עיר-יער ראשונה ודוגמאות לביטויי המהפכה בערים נוספות בעולם
עיר העתיד
בעיר-יער, מיצוי הפוטנציאל של שטחי האדמה והמבנים יאפשר טיפוח צמחייה מגוונת התומכת במגוון הביולוגי ובבריאות האדם. עצים יוצרים סביבה בריאה. צמחייה עשירה משמשת סביבת מחיה למגוון בעלי חיים ומספקת להם מסתור, מאכל, צוף ועוד. צמחי מאכל וצמחי מרפא ותועלת יכולים להניב יבול משמעותי ולהגביר את אספקת המזון המקומית.

אסון המעלית בשכונת התקוה, בינואר. להשיב את האדמה לעיר. צילום: ללא קרדיט
הפתרון הרדיקלי שלנו:
פרנסה

יער בולון בחלקה המערבי של פריז. יער הוא רשת חיה של תמיכה הדדית. צילום: Francois Mori / אי־פי
מבנה ארגוני
התנהלות כעיר-יער מחייבת הטמעה רוחבית של תפישה זו ומחייבת שינוי ארגוני באגפי העירייה. מתבקשת הסרת הגרשיים מאגף שפ"ע (שיפור פני העיר) ל"שפע" וכן הפקדתו על כלל התשתיות התומכות בחקלאות ובאקולוגיה בעיר בנוסף לטיפול בחזות החיצונית של השטחים הציבוריים. אגף התברואה יוסב לאגף מחזור מים, אדמה וחומרי גלם. בנוסף, מתבקש שינוי סדר העדיפויות הכלכלי והסטה שלו מהתבססות על נדל"ן ורווח מעסקים חסרי זיקה מקומית להשקעה במה שמיטיב עם כלל התושבים בטווח המיידי ובטווח הארוך.