משרדי הגנת הסביבה והקידום הקהילתי התחייבו לקדם חקלאות עירונית
19/07/2020
בתגובה לפניות "הארץ", הצהירו השרות גילה גמליאל ואורלי לוי-אבקסיס כי יקדמו את חזון "עיר-יער", הזוכה בתחרות הרעיונות של "רדיקל". במשרד החקלאות ועדה מקצועית בוחנת את הנושא
לי ירון
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל והשרה לקידום וחיזוק קהילתי אורלי לוי-אבקסיס, הודיעו כי משרדיהם יקדמו תוכניות ממשלתיות להרחבת החקלאות העירונית בכל הארץ. זאת, בתגובה לפניית "הארץ" בדבר הרעיון הזוכה בתחרות של "רדיקל" לרעיונות פורצי דרך. מבין כ-700 הצעות שהוגשו לתחרות נבחר למקום הראשון המתווה בשם "עיר-יער" שהציגו ד"ר אלון אלירן ותמי צרי.
"נושא הגינות הקהילתיות ייכנס לתוכנית העבודה של המשרד לשנה הבאה, ואנחנו נקדם אותו מהאג׳נדה המשרדית בשיתוף התושבים והרשויות המקומיות", הצהירה השרה לוי-אבקסיס. במשרד להגנת הסביבה מסרו כי השרה, גילה גמליאל, רואה "חשיבות רבה בפיתוח החקלאות העירונית – נושא חשוב ורלוונטי בעיקר בתקופת משבר הקורונה. השרה רואה עצמה כמאיצה ומקדמת את התחום, וסבורה כי הוא מגשים את מטרות המשרד להגנת הסביבה ומוסיף זווית של חדשנות. כדי להרחיב את היקף הגינות הקהילתיות והחקלאות העירונית אף יותר ולהפוך את אותן למשמעותיות יותר, תרתום השרה את השלטון המקומי ומשרד החקלאות. המשרד ישמח לקחת חלק בכל התארגנות מסוג זה ולהוביל מקצועית".
"עיר-יער" מציע פתרון הוליסטי רדיקלי לתכנון העירוני המנותק מהטבע ומביא להתחממות, פליטות גזי חממה, זיהום אוויר, פסולת והצפות. הוא מגלם תפישה חדשה של העיר כסביבת מחיה שהטבע משולב בה באופן בלתי נפרד. כחלק מהחזון שהציגו אלירן וצרי, ערים יטפחו צמחייה מגוונת, צמחי מאכל וצמחי מרפא שירחיבו את הביטחון התזונתי של התושבים – בעוד אלה יקבלו תשלום מהעיריות על לקיחת חלק בעבודות האדמה. הפסולת האורגנית תושב לאדמה בתחומי העיר במקום להיזרק ותחסוך עלויות כספיות ונזקים סביבתיים. צעדים נוספים הם קביעת תעריפי מים וארנונה "חקלאיים" בעיר, כגון הנחות בארנונה לבניינים משותפים שנרתמים ומאפשרים חקלאות בחצר המשותפת או על הגג, או הנחה בארנונה מול כל ק"ג זבל שמושב לאדמה.