הטירוף שאליו אנו מכוונים את מיטב משאבי החברה מוליד מערכות עקומות שמסלפות וחותרות תחת יסודות החברה. איך להציל את עצמנו מטכנופוקליפסה? אינני יודע, אבל צריך להתחיל לדבר על זה
ד"ר עידו הרטוגזון
דיברתי לאחרונה עם חבר בודהיסט מעולם המחשבים והאינטרנט על כמה קשה להקפיד כיום על "פרנסה נכונה" (Right Livelihood) בתחום. כלומר, פרנסה שאינה מבוססת על הרס וניצול. חלק גדול מהתעשייה הדיגיטילית מוקדש למעקב אחר משתמשים, מניפולציות, אופטימיזציה של טירגוט פרסומות שמטרתן לשכנע אותנו לקנות מוצרים מזהמים שאיננו צריכים, יצירת רשתות של מידע צללים שיווקי שמתחזה למהימן (Affiliate Marketing), וכמובן שכלול עוד ועוד אלגוריתמים שכל יעודם לדחוף אותנו לבועות מידע, לפמפם לנו פייק ניוז ולהקיף אותנו בבוטים שמבלבלים את הדיון הפוליטי, מגבירים את הקיטוב ומחסלים כל אפשרות לקיום דמוקרטיה מתפקדת.
מצער לומר אבל האינטרנט הפך מהבטחה למוח גלובלי לגידול מוח גלובלי. זהו טירוף שאליו אנחנו מכוונים את מיטב המשאבים הפיננסיים, האנושיים והטכנולוגיים של החברה שלנו. אנו מפתחים מערכות עקומות שמסלפות וחותרות תחת יסודות החברה שלנו, וזו הולכת ומתפרקת מנכסיה בעוד אנחנו מקליקים עצמנו לאבדון פוליטי, חברתי וכלכלי. הסרט "מסכי עשן: המלכודת הדיגיטלית" (The Social Dilemma) משקף רק פיפס בתוך תהליך רחב יותר שהחל עוד הרבה קודם, ואי אפשר להתבונן על הכאוס שהשתלט על העולם בתקופה הזו בלי לחשוב על התפקיד המרכזי שמשחקת בו הטכנולוגיה.
טריילר הסרט "מסכי עשן: המלכודת הדיגיטלית" (The Social Dilemma)